Zaloguj się:

lub  
 
 

Makaron z sosem pomidorowym z ricottą

 

autor: Kamila Jankowska, www.smakowite.com, opublikowano: 21/03/2017

Bardzo szybkie danie, którego przygotowaniezajmuje tyle czasu, ile trwa ugotowanie makaronu. Idealne na posiłek dla osób uprawiających sport.

makaron z sosem pomidorowym z ricotta

Składniki (na 3-4 porcje)

  • dowolny makaron (70-100 g na osobę)
  • opakowanie sera ricotta (250 g)
  • przecier pomidorowy (ok. 400 g)
  • kawałek pcebuli
  • ok. 3 łyżek parmezanu + trochę do posypania gotowego dania
  • kilka garści rukoli
  • sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, opcjonalnie płatki chilli
  • oliwa i masło

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. W międzyczasie podsmażamy na patelni drobno posiekaną lub cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, ricottę i parmezan. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie, następnie doprawiamy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez chwilę. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką masła. Dzięki dodatkowi masła tagliatelle nabiorą wyjątkowego smaku. Do makaronu dodajemy sos, mieszamy wszystko i nakładamy na talerze. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i rukolą.

 

Źródło - http://smakowite.com/2013/02/02/tagliatelle-z-sosem-pomidorowym-z-ricotta/

Dodaj komentarz

Komentarze (508)

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy