autor: Artykuł sponsorowany, opublikowano: 16/11/2023
Listopad to miesiąc, w którym dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Jednakże nawet w tym chłodniejszym okresie, natura oferuje nam sporo smacznych i zdrowych produktów. Jedzenie sezonowe ma wiele zalet. To jeden z najlepszych sposobów na ograniczenie wydatków na żywność. Poza takie tym warzywa i owoce zawierają najwięcej składników odżywczych i są najpyszniejsze. Jakie produkty możemy włączyć do swojej diety w listopadzie?
Jakie owoce warto jeść w listopadzie?
Z czego wynika wyższa zawartość witamin i składników mineralnych w sezonowych owocach i warzywach? Przede wszystkim z tego, że są one zbierane w momencie pełnej dojrzałości, co oznacza, że mają najlepszy smak, konsystencję i aromat. W listopadzie królują gruszki, jabłka, śliwki i winogrona. Dlaczego warto je jeść?
-
Gruszki są bogate w błonnik, który pomaga w trawieniu i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Są także doskonałym źródłem witaminy C i potasu.
-
Jabłka są jednym z najbardziej uniwersalnych owoców. Są bogate w antyoksydanty, witaminy i błonnik. Można je jeść na surowo, w ciastach, musach czy potraktować jako dodatek do sałatek. Dietetyk powie nam, że regularne spożywanie jabłek może przyczynić się do poprawy zdrowia serca i układu trawiennego.
-
Winogrona zawierają sporo antyoksydantów, które są w stanie pomóc w walce z wolnymi rodnikami. Można je jeść na surowo i dodawać do sałatek.
-
Śliwki są doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Pomagają w trawieniu i mogą przyczynić się do poprawy zdrowia kości. Smakują idealnie na surowo, gotowane, pieczone oraz po przetworzeniu na dżemy i konfitury.
Jakie warzywa jeść w listopadzie?
Jeśli chodzi o warzywa, dietetyk zaleci nam z pewnością dynię, marchew, kapustę, kalarepę oraz inne warzywa korzeniowe. Warto je jeść na co dzień, a jeśli mamy nieco czasu, również pokusić się o przygotowanie przetworów. Świetnym rozwiązaniem są kiszonki, mające bardzo pozytywny wpływa na zdrowie. Poza tym część produktów możemy zamarynować lub zamrozić.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy