Zaloguj się:

lub  
 
 

Sezonowe owoce i warzywa, które warto jeść w listopadzie

 

autor: Artykuł sponsorowany, opublikowano: 16/11/2023

Listopad to miesiąc, w którym dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Jednakże nawet w tym chłodniejszym okresie, natura oferuje nam sporo smacznych i zdrowych produktów. Jedzenie sezonowe ma wiele zalet. To jeden z najlepszych sposobów na ograniczenie wydatków na żywność. Poza takie tym warzywa i owoce zawierają najwięcej składników odżywczych i są najpyszniejsze. Jakie produkty możemy włączyć do swojej diety w listopadzie?

istock 1268405789

Jakie owoce warto jeść w listopadzie?

Z czego wynika wyższa zawartość witamin i składników mineralnych w sezonowych owocach i warzywach? Przede wszystkim z tego, że są one zbierane w momencie pełnej dojrzałości, co oznacza, że mają najlepszy smak, konsystencję i aromat. W listopadzie królują gruszki, jabłka, śliwki i winogrona. Dlaczego warto je jeść?

  • Gruszki są bogate w błonnik, który pomaga w trawieniu i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Są także doskonałym źródłem witaminy C i potasu.

  • Jabłka są jednym z najbardziej uniwersalnych owoców. Są bogate w antyoksydanty, witaminy i błonnik. Można je jeść na surowo, w ciastach, musach czy potraktować jako dodatek do sałatek. Dietetyk powie nam, że regularne spożywanie jabłek może przyczynić się do poprawy zdrowia serca i układu trawiennego.

  • Winogrona zawierają sporo antyoksydantów, które są w stanie pomóc w walce z wolnymi rodnikami. Można je jeść na surowo i dodawać do sałatek.

  • Śliwki są doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Pomagają w trawieniu i mogą przyczynić się do poprawy zdrowia kości. Smakują idealnie na surowo, gotowane, pieczone oraz po przetworzeniu na dżemy i konfitury.

Jakie warzywa jeść w listopadzie?

Jeśli chodzi o warzywa, dietetyk zaleci nam z pewnością dynię, marchew, kapustę, kalarepę oraz inne warzywa korzeniowe. Warto je jeść na co dzień, a jeśli mamy nieco czasu, również pokusić się o przygotowanie przetworów. Świetnym rozwiązaniem są kiszonki, mające bardzo pozytywny wpływa na zdrowie. Poza tym część produktów możemy zamarynować lub zamrozić.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy